Ga naar de inhoud

3. Aanknopingspunten bij de aanpak

Fysieke omgeving

De omgeving waarin ouderen zich begeven, heeft veel invloed op hun ervaren kwaliteit van leven. Zijn er voldoende toegankelijke, veilige, uitnodigende plekken waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten? Is er goede verlichting op straat of voelen ouderen zich onveilig? Het zijn grote én kleine dingen die bepalend kunnen zijn voor de kwaliteit van leven.

Een slecht verlicht fietspad of een algemeen gevoel van onveiligheid kan er voor zorgen dat een oudere niet aan een buurtbijeenkomst durft deel te nemen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden en uw doelgroep actief te betrekken bij de ontwikkeling of herstructurering van wijken. Ook minder voor de hand liggende zaken bepalen de leefomgeving, zoals inclusief en begrijpelijk taalgebruik en het aanbod van passende activiteiten in de buurt. In de Inspiratietool Leefomgeving Senioren is hierover meer informatie te vinden.

Sociale leefomgeving en mienskip

Ook de sociale omgeving heeft invloed op de vitaliteit van ouderen. Het netwerk van sociale relaties maakt ons tot wie we zijn, hoe we ons gedragen en hoe we deel uitmaken van een relatie, thuis en op straat. Ieder mens wil ertoe doen, zich gehoord en gezien voelen, meetellen. Aandacht krijgen en aandacht kunnen geven. In hoeverre zijn ouderen zichtbaar in de dorpen en wijken, doen ze volwaardig mee of zijn ze achtergesteld? Worden er aansprekende activiteiten georganiseerd in het buurtcentrum? Wordt contact tussen jong en oud gestimuleerd? Hoe staat het met de vooroordelen ten opzichte van ouder worden in de communicatie van gemeente en zorg en welzijn? De sociale verbanden waarin een oudere leeft zijn een belangrijk aandachtspunt. U kan invloed uitoefenen op hoe een oudere zich voelt in zijn of haar omgeving, door vragen te stellen, naar hem of haar te luisteren en daarbij in te zetten op positieve waardering. Wees nieuwsgierig en betrek ouderen actief bij uw plan- en beleidsvorming.

Medische zorg

De manier waarop gezondheidszorg is georganiseerd, speelt een grote rol bij vitaal ouder worden. Denk hierbij aan het verkrijgen van een gehoorapparaat of rolstoel. Er liggen voldoende kansen voor de zorg en de publieke gezondheid om domeinoverstijgend samen te werken om vitaal ouder worden te bevorderen.

Voorlichting en advies

Goede voorlichting is een belangrijk onderdeel van preventie. Bijvoorbeeld over voeding, valpreventie of het aanbod van activiteiten op het gebied van ontmoeting, sport, cultuur of maatjesprojecten. Hier komt het belang van goede ouderencommunicatie om de hoek kijken. Zonder effectieve communicatie ziet de doelgroep uw informatie of aanbod simpelweg over het hoofd. Lees u in, want communiceren met ouderen is op bepaalde onderdelen écht anders dan communicatie met jongere doelgroepen. U vindt achtergrondinformatie en alle tips & tricks in deel 2: Hoe bereikt u de oudere generaties?


Niet alle documenten op deze pagina zijn digitaal toegankelijk. Komt u een document tegen dat niet digitaal toegankelijk is, maar wilt u deze wel graag lezen? Neem dan contact met ons op via info@friesepreventieaanpak.nl.