Handvatten voor een gezonde voedselomgeving in Fryslân
In het kort
Startdatum
1 januari 2022
Einddatum
15 juli 2022 (afgerond)
Type preventie
Universele preventie
Regio/plaats
Heerenveen
Contact
Marijke Teeuw
Coördinator Academische Werkplaats GGD Fryslân
E: m.teeuw@ggdfryslan.nl
M: 06 31649011
Doelgroepen
Gemeenten en GGD Fryslân
Doel
Het onderzoek heeft een aantal doelen:
- De kennis rondom de gezondheidseffecten van (on)gezonde voeding vergroten
- De huidige actoren, programma’s en interventies in kaart brengen
- Onderzoeken met welke (juridische) instrumenten de Friese gemeenten en GGD Fryslân een gezonde voedselomgeving kunnen realiseren en bewaken.
Opdrachtgever
GGD Fryslân
Betrokken organisaties
Gemeenten
JOGG
Over het onderzoek
Aanleiding
De Nederlandse bevolking wordt zwaarder. Op dit moment hebben meer Nederlanders dan ooit tevoren overgewicht of obesitas. Een individuele aanpak gericht op het herstellen van de energiebalans vraagt een grote inspanning en beklijft onvoldoende. Een mogelijke oplossingsrichting is het doen van aanpassingen in het voedselaanbod voor de hele bevolking.
Resultaten
Prijsmanipulatie, voedselprovisie, educatie en nudging worden gezien als de belangrijkste interventiesvormen voor een gezonder voedselaanbod. Het bestemmingsplan biedt door middel van branchering gemeenten enige ruimte om bepaalde typen horecazaken uit een gebied te weren.
Conclusie
Nudging blijkt de best toepasbare interventievorm om een gezondere voedselomgeving te bereiken. De mogelijkheden van gemeenten om juridische maatregelen te nemen zijn beperkt.
Methode
Desktop research en interviews