Betaalbare kraamzorg
In het kort
Startdatum
1 januari 2022
Einddatum
8 juli 2022 (afgerond)
Type preventie
Geïndiceerde preventie
Regio/plaats
Fryslân
Contact
Maaike van der Meulen
Projectleider ROS Friesland
E: m.vandermeulen@rosfriesland.nl
M: 06 11821215
Doelgroep
Zorgprofessionals en lokale overheden.
Doel
In dit rapport is het belang van kraamzorg voor de gezondheid van het kind onderzocht en advies gegeven over of, hoe en door wie kraamzorg betaalbaar gemaakt kan worden voor ouders met een lage SES in Fryslân.
Opdrachtgever
ROS Friesland
Betrokken organisaties
Verschillende zorgpartijen, lokale overheden en een zorgverzekeraar.
Over het onderzoek
Download het onderzoek
Via deze link kunt u het gehele onderzoek downloaden.
Aanleiding
Een slechte start in de eerste 1.000 dagen van een kind kan een verhoogde kans op fysieke en mentale ziekten veroorzaken. Denk aan diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en depressie veroorzaken (Moore et al., 2017; Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 2018). Daarnaast zijn de eerste 1.000 dagen een belangrijke periode voor gezondheidsinterventies (Darling et al., 2020).
Methode
Desktop research en interviews.
Conclusie
Momenteel wordt de eigen bijdrage voor kraamzorg voor mensen met een laag inkomen gefinancierd middels de collectieve aanvullende verzekering ‘AV Frieso Compleet’ van De Friesland. Deze aanvullende verzekering wordt in onvoldoende mate afgenomen door mensen met een lage SES. De eigen bijdrage voor kraamzorg dient gefinancierd te worden voor mensen met een lage SES in Fryslân, om zo de mogelijke negatieve gevolgen van de minimale afname van kraamzorg en het hebben van een lage sociaal economische status te kunnen ondervangen. In het onderzoek zijn verschillende financieringsscenario's gedefinieerd en getoetst.