“Een sterke basis voor Fryslân: klaar voor de uitdagingen van de toekomst!”
Met de start van de Friese Preventieaanpak is bewust gekozen voor een brede benadering van preventie. Om onze doelstellingen te kunnen gaan bereiken is er een gezamenlijke inspanning nodig om in te zetten op meerdere factoren die de gezondheid en het welzijn van de Friese inwoners beïnvloeden.
Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, voel ik een enorme trots. In juni 2020 lanceerden we de Friese Preventieaanpak (FPA) als een regionale vertaling van het Nationaal Preventieakkoord (NPA). De ambitie was groot en simpel tegelijk: een goede gezondheid en welzijn voor iedereen in Fryslân, met gelijke kansen voor ‘lyts, jong, grut en wiis’. Nu, vier jaar later, zie ik hoe ver we zijn gekomen, maar ook hoeveel er nog te doen is.
Bevlogenheid als sleutel tot succes
De aandacht voor preventie is nog nooit zo groot geweest, en daarmee zijn de uitdagingen dat ook. Dit onderstreept de noodzaak om stevig in te zetten op de Friese Preventieaanpak. Ik word nog steeds erg enthousiast van de bevlogenheid van iedereen die betrokken is bij ons programma. Mensen weten elkaar steeds meer en beter te vinden, zo ook via ons samenwerkingsplatform, en we benutten ieders achtergrond. Ik denk bijvoorbeeld aan ons congres ‘Opgaven in Preventie’ van afgelopen maart, waar ruim 150 mensen op af kwamen. Deze betekenisvolle samenwerking heeft een positief effect op de deelnemers en laat keer op keer zien waarom dit zo nodig is. De koppeling van onze aanpak met voorbeelden uit de praktijk zijn inspirerend en geven nog meer een impuls om samen in te zetten op deze brede aanpak die nodig is!
De afgelopen jaren hebben we inmiddels een sterke samenwerking met vele partners in Fryslân ontwikkeld binnen acht coalities, waar ook de vijf ketenaanpakken onderdeel van zijn. We richten we ons hierbij op het versterken van de sociale basis en het bevorderen van Positieve Gezondheid, beide onmisbare fundamenten voor het slagen van onze brede preventieaanpak.
Een solide basis voor toekomstige uitdagingen
Landelijke ontwikkelingen hebben de Friese Preventieaanpak verder gebracht en zorgen ervoor dat het landelijke beleid wordt verankerd in onze lokale aanpak in Fryslân. Terwijl het Nationaal Preventieakkoord zich aanvankelijk richtte op roken, alcohol en overgewicht, biedt het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) een bredere benadering voor gemeenten. Met de komst van het Friese Integraal Zorgakkoord (FrIZA) hebben we een nog grotere opdracht gekregen om de preventieaanpak verder uit te bouwen, en is de Friese Preventieaanpak uitgegroeid tot dé preventie-infrastructuur van Fryslân.
Ik zie deze landelijke ontwikkelingen als een steun in de rug. We bouwen voort op dat wat we al hebben bereikt, ook al zijn er nog stappen te zetten. De afgelopen jaren hebben we een solide basis gelegd, die we nu optimaal kunnen benutten voor de grote uitdagingen waar Fryslân voor staat.
Versterken van de sociale basis in Fryslân door betekenisvolle ontmoetingen
Eén van de belangrijkste fundamenten van het FrIZA is het versterken van de sociale basis, een taak die we samen met alle betrokkenen willen voortzetten. Ons doel is om de kracht van de Mienskip te bevorderen door in te zetten op betekenisvolle ontmoetingen in ieder dorp, wijk of buurt in Fryslân. Het hebben van een goed netwerk dichtbij en om je heen is voor iedereen van groot belang. Dit zie ik bijvoorbeeld ook bij jonge ouders. Een ondersteunend netwerk geeft hen de ruimte om hun kind op te voeden, maar zelf ook op adem te komen. Dan zie je hoe waardevol een (persoonlijke) sociale basis is. Familie en vrienden staan klaar om te helpen en ondersteunen waar nodig, en dat zorgt niet alleen voor praktische hulp, maar ook voor emotionele steun en verbondenheid. Vanuit de Friese Preventieaanpak zetten we ons volledig in om de uitdaging van het versterken van de sociale basis aan te gaan. Dit met als doel om écht impact te maken en bij te dragen aan de verschuiving van zorg naar gezondheid. We blijven werken aan een gezonde generatie in 2040!
Deze blog is geschreven door Anneke Meijer, programmamanager Friese Preventieaanpak.