Ga naar de inhoud

Week van de Friese Preventieaanpak - programma

Doorlopend

Nationaal Voorleesrecord 2025 – 100 uur vol verhalen 
Tijdens de Week van de Friese Preventieaanpak wordt het Nationaal Voorleesrecord gevestigd. Er wordt 100 uur onafgebroken voorgelezen door 200 mensen die ieder een half uur voorlezen. Met dit evenement willen we de positieve effecten van voorlezen onder de aandacht brengen.  

Voor wie: Voor iedereen 
Waar: 
dbieb Leeuwarden, Blokhuisplein 40 (zaal Kapel) 
Wanneer:
van maandag 23 juni 10:00 uur tot vrijdag 27 juni 14:00 uur 
Meer weten & aanmelden:
Meer informatie kunt u vinden via deze link

 

Maandag

Feestelijke opening van de Week van de Friese Preventieaanpak. Dit doen we op een inspirerende plek in de sociale voedseltuin in Nieuwehorne. 
 
Hierbij lanceren we onze podcastserie de ‘Friese Preventiepodcast’ en krijgen we een rondleiding door de sociale voedseltuin.

Voor wie: Besloten groep betrokkenen van de Friese Preventieaanpak
Wanneer: Maandag 23 juni 

 

Tijdens deze actieve bijeenkomst kunt u als professional van de ketenaanpak 'Valpreventie’ in de Gemeente Waadhoeke zelf ervaren wat de training ‘In Balans' inhoudt. Tevens wordt u ingelicht en bijgepraat over de ‘Ketenaanpak Valpreventie’. 

Voor wie: Deze bijeenkomst wordt georganiseerd voor alle professionals van de ketenaanpak 'Valpreventie' in de Gemeente Waadhoeke.
Wanneer: Maandag 23 juni (van 13:00 uur tot 15:00 uur). Deze bijeenkomst wordt ook op woensdag 25 juni in Berlikum georganiseerd.
Waar: Gemeentehuis Waadhoeke, Harlingerweg 18, Franeker
Aanmelden: Aanmelden kan bij Jan Willem Beem (Gemeente Waadhoeke) via j.vanbeem@waadhoeke.nl 

 

 

Hoe wordt een basis voor goed werkgeverschap gelegd? Deze interactieve bijeenkomst is gericht op Friese werkgevers, waarbij het thema ‘financieel gezond leven’ centraal staat met een focus op geldzorgen op de werkvloer.

Voor wie: Friese werkgevers 
Waar: Bouwurk, Oldenhoofsterkerkhof 
Wanneer: Maandag 23 juni (van 12:00 tot 16:00 uur)
Aanmelden: Info volgt 
fff participatie

 

Dinsdag

De AVG wordt vaak als beperkend ervaren in de samenwerking rondom (medische) gegevens. Maar wist u dat de wet juist méér ruimte biedt dan u denkt? 
Mathilde Winsser (Ketenregisseur Welzijn op Recept FPA en adviseur ROS Friesland) en Jolanda van Boven (Directeur VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau) geven hierover een praktijkgericht webinar: “AVG, daar kan je wat mee!” met praktische inzichten over:

  • Wat mag er juridisch gedeeld worden? 
  • Wat moet er afgesproken en georganiseerd worden? 
  • Wat is er nodig om proportioneel, veilig en conform wet- en regelgeving goed samen te kunnen werken in Friesland, waar met meerdere informatiesystemen gewerkt wordt? 

Er kunnen ook vragen gesteld worden over dit thema.  Het webinar wordt niet opgenomen.

Voor wie: Professionals, wethouders en bestuurders werkzaam in welzijn, het sociaal domein, eerste lijn en de tweede lijn die betrokken zijn bij het delen van (medische) gegevens in domein overstijgende netwerken op het gebied van (preventieve) zorg rondom een burger.  
Wanneer: Dinsdag 24 juni (van 11:00 – 12:30 uur)
Waar: Online
Meer weten & aanmelden: klik hier



Tijdens dit minicongres wordt ingezoomd op de preconceptiezorg, met als doel toekomstige ouders te informeren en ondersteunen bij een gezonde zwangerschap. Bijzonder onderdeel van het minicongres is de lancering van de app Shkorey Arabisch en het vijfjarige bestaan van Nu Niet Zwanger Friesland. Het programma biedt een unieke kans om deel te nemen aan workshops, interactieve sessies geleid door experts en een informatiemarkt.

Voor wie: Geboortezorgprofessionals, beleidsmakers medisch, sociaal en informele zorg
Wanneer: Woensdag 24 juni (van 13:30 uur tot 17:00 uur)
Waar: dbieb Leeuwarden, Blokhuisplein 40 (zaal Kapel)  
Meer weten & aanmelden: Meer informatie kunt u vinden via deze link.

 

Woensdag

Tijdens deze actieve bijeenkomst kunt u als professional van de ketenaanpak 'Valpreventie’ in de Gemeente Waadhoeke zelf ervaren wat de training ‘In Balans' inhoudt. Tevens wordt u ingelicht en bijgepraat over de ‘Ketenaanpak Valpreventie’.   

Voor wie: Deze bijeenkomst wordt georganiseerd voor alle professionals van de ketenaanpak 'Valpreventie' in de Gemeente Waadhoeke.
Wanneer: Maandag 25 juni (van 9:00 uur tot 11:00 uur). Deze bijeenkomst wordt ook op maandag 23 juni in Franeker georganiseerd.
Waar: Locatie Team Eijzenga, It Koartlân 6, Berlikum
Aanmelden: Aanmelden kan bij Jan Willem Beem (Gemeente Waadhoeke) via j.vanbeem@waadhoeke.nl 
valpreventie

 

Wilt u eens ervaren wat de natuur kan doen voor uw gezondheid? Tijdens deze wandeling laat een wandelcoach deelnemers op een laagdrempelige manier kennismaken met het positieve effect van buiten zijn en bewegen in een natuurlijke omgeving.

Voor wie: Iedereen is welkom
Waar: Nationaal park De Alde Feanen
Programma:

  • 09.45 uur verzamelen
  • 10.00-11.00 uur wandeling
  • 11.00-11.30 uur einde wandeling

Meer weten & aanmelden: Meer informatie volgt

 

Bestuurlijke sessie: ‘5 jaar Friese Preventieaanpak’ 
Met de Friese Preventieaanpak zijn we de afgelopen vijf jaar gekomen tot een krachtige regionale samenwerking rondom preventie. Door samen met onze partners te werken aan een gedeelde maatschappelijke opgave, hebben we stappen gezet die we alleen nooit hadden kunnen zetten. 

Deze bestuurlijke sessie is hét moment om samen terug te blikken op vijf jaar Friese Preventieaanpak, en ook te kijken naar het nu: de urgentie van preventie is belangrijker dan ooit tevoren. Voor welke uitdagingen staan we en wat hebben we gezamenlijk te doen?  

Voor wie: Besloten bijeenkomst voor bestuurders 
Wanneer: Woensdag 25 juni

 

Tijdens deze online bijeenkomst worden de resultaten gepresenteerd van het Nalevingsonderzoek Alcoholverstrekking 2024/2025 bij sportkantines in Fryslân. Dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van alle Friese gemeenten en georganiseerd vanuit het platform Nuchtere Fries, geeft inzicht in hoe sportkantines omgaan met het alcoholbeleid. Naast de resultaten delen we ervaringen uit de praktijk en bespreken we hoe gemeenten, sportverenigingen en partners gezamenlijk stappen kunnen zetten richting een gezondere sportomgeving.

Voor wie: gemeentelijke professionals die betrokken zijn bij sport, gezondheid en preventie, partners zoals VNN, Sport Fryslân (TeamFit) en GGD Fryslân, en clubondersteuners van Sport Fryslân die sportverenigingen begeleiden.
Waar: Online
Wanneer: Woensdag 25 juni (van 12:00 tot 13:30 uur)
Meer weten & aanmelden: Aanmelden kan bij het Platform Nuchtere Fries via Platform.NuchtereFries@ggdfryslan.nl

Afbeelding GezondLeven

Jubileumevent Sport Fryslân: ‘Kom samen yn Beweging’ 
Sport Fryslân viert dit jaar haar 60-jarig jubileum. Sport Fryslân viert dit deze dag met een gevarieerd programma én een aantal interessante sprekers, zoals Bernard Maarsingh, Klaas Sietse Spoelstra en Bert van Oostveen. 

Voor wie: Besloten bijeenkomst voor genodigden 
Wanneer: Woensdag 25 juni



 

Donderdag

Een sterke Mienskip begint met een simpele ontmoeting. In de Week van de Friese Preventieaanpak organiseert de coalitie Sociale Basis een interactieve bijeenkomst voor iedereen die werkt aan – of wil bijdragen aan – een krachtige sociale basis in Fryslân. Zullen we kennismaken? De centrale vraag van de ochtend: Hoe maken we zichtbaar wat we doen, leren en bereiken – en wat nog beter kan? We delen verhalen, laten voorbeelden zien en gaan in gesprek.

Voor wie: Deze bijeenkomst is interessant voor inwoners, zorg – en welzijnsprofessionals en beleidsmedewerkers van Friese gemeenten, studenten en docent-onderzoekers o.a. betrokken bij de dertig lokale en regionale initiatieven van ‘de beweging versterken sociale basis Fryslan’, (kennis)werkplaatsen Jeugd, Onbegrepen Gedrag en Sociaal Domein Friesland en de Ateliers Sociaal Domein.  
Waar: Hûskeamer Jubbega  
Wanneer: Donderdag 26 juni (van 9:00 tot 12:00 uur)
Aanmelden: Klik hier om u aan te melden

 

 

Tijdens dit webinar wordt ingegaan op de vraag: Hoe betrekt u ouders bij een gezamenlijke aanpak tegen middelengebruik? Als professional kunt u ouders helpen om overmatig middelengebruik bij hun kind te voorkomen. Er worden praktische handvatten gegeven om het gesprek met ouders aan te gaan over thema’s als alcohol, drugs en grenzen stellen.

Het IJslandse preventiemodel staat hierbij centraal, dat al jarenlang succesvol is in het terugdringen van middelengebruik onder jongeren. De kern? Sterke ouder-kindrelaties en actief ouderlijk toezicht. Wat kunnen we hiervan leren in Fryslân?

Het Trimbos-instituut is de gastspreker vanuit het programma 'Opgroeien in een Kansrijke Omgeving' (OKO) en vertelt meer over deze aanpak.

Voor wie: Voor professionals die werken met ouders van pubers, zoals jeugdverpleegkundigen, jongerenwerkers, opvoedondersteuners, beleidsmedewerkers, GGD-medewerkers en andere betrokkenen.
Waar: Online via Teams
Wanneer: Donderdag 26 juni (van 11:00 tot 12:30 uur)
Meer weten & aanmelden: Aanmelden kan via ons samenwerkingsplatform

Hoe maken we de waarde van preventie zichtbaar? Het is essentieel om preventieve maatregelen te monitoren en te evalueren om te kunnen verantwoorden, maar ook om geleerde lessen op andere plaatsen in de praktijk te kunnen brengen. Desondanks lopen we vaak tegen de grenzen aan van traditionele monitoringsmethoden. Hoe kunnen we effectief laten zien welke impact preventie heeft op de gezondheid van de Friese inwoners? Tijdens het Kennisfestival ‘Het Meten van Preventie’ bundelt Kenniswerkplaats Gezond Fryslân de krachten met experts en betrokkenen om innovatieve manieren te verkennen waarmee preventieve maatregelen en initiatieven beter inzichtelijk en meetbaar worden. Dit jaar vindt het festival plaats tijdens het 5-jarig bestaan van de Friese Preventieaanpak, in de week van de Friese Preventieaanpak. 

Voor wie: Deze bijeenkomst is interessant voor iedereen die betrokken is bij preventie-initiatieven,  schrijvers of beslissers van gezondheidsbeleid en onderzoekers in het gezondheid- en welzijnsdomein 
Wanneer: Donderdag 26 juni (van 12:30 tot 16:30 uur) 
Waar: Stichting Multifunctioneel Gebouw Jubbega, Ericalaan 24a in Jubbega  
Aanmelden: Klik hier om u aan te melden





Vrijdag

In de escaperoom wordt op een speelse en laagdrempelige manier kennis gemaakt met Positieve Gezondheid en alle facetten hier omheen. Aan het eind van het escape spel hebben de deelnemers kennisgemaakt met een aantal kernbegrippen. In het gesprek wat daardoor ontstaat komt men erachter wat men binnen het eigen werk of rollen anders, niet meer of juist wel kunnen doen in de lijn van dit nieuwe gezondheidsconcept. Communicatie en samenwerking zijn van belang om de code te kunnen kraken.

Voor wie: Besloten bijeenkomst op uitnodiging
Wanneer: Vrijdag 26 juni 




We sluiten de Week van de Friese Preventieaanpak feestelijk af, samen met het einde van het voorleesrecord in de Blokhuispoort in Leeuwarden – dubbel feest dus! Onder het genot van een hapje en een drankje blikken we graag samen terug op een impactvolle week.

Voor wie: Iedereen die betrokken is bij de Friese Preventieaanpak
Waar: dbieb Leeuwarden, Blokhuisplein 40 Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 27 juni (van 14:00 tot 16:00 uur)
Aanmelden: Aanmelden is niet nodig

 

 

Zaterdag

Gezond eten helpt om je goed te voelen en ziekten te voorkomen, maar is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Meer dan een miljoen mensen in Nederland leven onder de armoedegrens. Stichting Sociaal en Vitaal helpt hen met een sociale zelfoogsttuin, waar ruim 300 gezinnen uit de laagste inkomensgroepen groente, fruit en aardappelen kunnen oogsten. Op 28 juni 2025 zijn verschillende tuinen geopend — een unieke kans om kennis te maken met de Sociale Voedseltuin! 

Voor wie: Voor alle geïnteresseerden 
Waar:

  • Zelfoogstuin Nieuwehorne, Houtlaan (2-4), Nieuwehorne en  
  • Zelfoogsttuin De Kleine Boerderij, Rijweg 107, Oosterwolde 

Wanneer: Zaterdag 28 juni (van 11:00 tot 16:00 uur)
Meer weten: Meer informatie kunt u vinden via deze link
Aanmelden: Aanmelden is niet nodig.