Terugblik op workshop ‘Ruimtelijke inpassing kleinschalige voedselinitiatieven’
Lokale, kleinschalige en duurzame voedselinitiatieven schieten op veel plekken in Nederland uit de grond. Ze dragen bij aan belangrijke doelen zoals natuurinclusieve landbouw, sociale cohesie en het beschikbaar maken van gezonde voeding voor iedereen. Toch worstelen initiatiefnemers en gemeenten vaak met de ruimtelijke inpassing van deze projecten. Hoe verhoudt de ruimte voor kleinschalige voedselproductie zich tot andere ruimteclaims binnen het landelijk gebied? Hoe gaan we om met deze uitdagingen binnen de kaders van de Omgevingswet? Hoe verhouden de sociale doelen zich tot de ruimtelijke opgaven?
Deze en andere vragen werden tijdens de workshop ‘Ruimtelijke inpassing kleinschalige voedselinitiatieven’ verkent, welke op 13 februari werd georganiseerd door de Friese Preventieaanpak, Antea Group Nederland en Sociale Voedseltuinen Nederland. Er werd waardevolle kennis gedeeld door de aanwezigen. Initiatiefnemers en beleidsmedewerkers deelden praktijkervaringen en experts deelden hun kennis over de omgevingswet. Loraine Westerneng (Stichting Sociaal & Vitaal), Hester van der Werff (Stichting De Kleine Boerderij) en Else van der Werf (gemeente Heerenveen) deelden hun ervaringen.
Enkele tips
Voor beleidsmedewerkers: Zorg dat de gezondheidsinitiatieven in de omgevingsvisie worden beschreven.
Voor initiatiefnemers: Krijg ten aanzien van het proces de verwachtingen van de gemeente helder en zorg dat u iemand binnen de gemeente aan uw zijde hebt die de juiste personen binnen de gemeente kan betrekken.
Meer weten
Wilt u meer weten? Neem gerust contact op via info@socialevoedseltuinennederland.nl.
Bent u erbij?
Op 9 mei 2025 wordt er een informatiemiddag ‘Sociale Voedseltuinen’ georganiseerd. Wees welkom! Wilt u meer weten? Klik hier.