Terugblik bijeenkomst mentale gezondheid bij jongvolwassenen
Nieuwe verbindingen en mooie discussies. Op dinsdagmiddag 9 mei 2023 vond de bijeenkomst ‘Mentale gezondheid: aan de slag met mentale gezondheid bij jongvolwassenen’ in De Fabriek in Leeuwarden plaats. De coalitie ‘Mentale gezondheid’, onderdeel van de Friese Preventieaanpak, organiseerde deze bijeenkomst. Ruim zeventig (beleid)professionals van gemeenten, welzijnsorganisaties, GGZ, GGD en scholen kwamen samen om elkaar te inspireren en informeren. Wat is nodig om de mentale gezondheid van de jongvolwassene te bevorderen?
Rode draad is persoonlijke verhaal
Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende inspirerende sprekers aan het woord. Zo vertelde Amine Bakkali (projectleider, Mindus en onderzoeker, SchuldenLabNL) dat het bij mentale gezondheid vooral gaat om het horen en zien van de jongere. “Het is niet altijd nodig om een heel hulptraject in te zetten”. Daarnaast nam Gianni Zuiverloon (voormalig profvoetballer en mede-oprichter, Play Mental Foundation) ons mee in zijn carrière als profvoetballer. “Er was geen aandacht voor mentale gezondheid” Tot slot liet Wouter Zuurbier (co-auteur en trainer, Square of Life) weten hoe je jongeren kunt ondersteunen in de zoektocht naar regie in hun eigen leven.
Rode draad in alle presentaties is het persoonlijke verhaal van de jongvolwassene. De omgeving is daarin belangrijk. Op zowel een bevorderende als belemmerende manier. Conclusie: “We moeten de mentale gezondheid van jongvolwassenen samen bevorderen via een integrale aanpak.”
Met elkaar in gesprek
Er stonden deze middag drie deelsessies op het programma:
- ‘Zeg eens eerlijk/STORM’ (GGD Fryslân)
- ‘Maatschappelijke DienstTijd in Fryslân’ (MDT Zoekt het uit)
- ‘Effectieve interventies en beleid mentale gezondheid en preventie’ (RIVM)
De deelnemers gingen uiteen in verschillende groepen om met elkaar in gesprek te gaan. Het resultaat na afloop van de sessies: nieuwe verbindingen en mooie discussies!
Hoe nu verder?
De coalitie ‘Mentale gezondheid’ van de Friese Preventieaanpak gaat aan de slag met alle informatie die deze middag naar voren is gekomen. Verder biedt het Gezond en Actief leven Akkoord (GALA) een goede basis om samen te werken aan preventie, gezondheid en sociale basis. Het thema ‘Mentale gezondheid’ staat namelijk expliciet in GALA, omdat dit een voorwaarde is om gezond op te groeien en te leven.
In Fryslân liggen hiermee mooie kansen voor meer aandacht voor mentale gezondheid en voor het bevorderen van een integrale aanpak. Dat dit broodnodig is, blijkt uit allerlei onderzoeken zoals onder andere de in 2022 uitgevoerde Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen.
Wilt u als professional met ons samenwerken?
Dan nodigen we u van harte uit om uw kennis en expertise over mentale gezondheid met ons te delen. Dat kan in de besloten groep ‘Mentale gezondheid’ binnen ons online samenwerkingsplatform.