Betekenisvolle ontmoetingen tijdens de designsessies ‘Versterken sociale basis Fryslân’: “Een sterke Mienskip begint met een simpele ontmoeting”
Op 13, 25, 27 en 28 februari 2025 werden er vanuit de Friese Preventieaanpak designsessies rondom de beweging ‘Versterken sociale basis Fryslân’ georganiseerd. Hierbij kwamen betrokkenen van dertig lokale en regionale initiatieven samen bij D.O.A.S. in Leeuwarden, waaronder inwoners, zorg – en welzijnsprofessionals en beleidsmedewerkers van Friese gemeenten. “Een sterke Mienskip begint met een simpele ontmoeting”, aldus één van de zeventig aanwezigen.
Over de designsessies
Gedurende deze interactieve sessies lag de focus op de verschillende initiatieven. Deelnemers reflecteerden op het wat, waarom en hoe van deze initiatieven door middel van een pitch. Vervolgens kregen ze de kans, als team, om in een speelse ‘Dragons’ Den’-setting in maximaal drie andere initiatieven te investeren. De gesprekken die hieruit voortvloeiden, gingen onder meer over het creëren van sterke verhalen, het belang van taal en elkaars taal spreken, het bereiken van en co-creëren met moeilijker toegankelijke groepen in de samenleving, het verbinden van kennis en ervaring en de kansen om inhoudelijk verbindingen te maken.
Wat we willen bereiken in Fryslân?
De Friese Preventieaanpak zet in op gezondheid, welzijn en gelijke kansen voor iedere Fries, juist gezien de uitdagingen waar we voor staan rondom bewegingsarmoede, kansenongelijkheid, toename van welvaartsziektes, dubbele vergrijzing en krapte in de zorg. Om de noodzakelijke transformatie van zorg naar gezondheid te realiseren, is investeren in een sterke sociale basis cruciaal. Dit zorgt ervoor dat inwoners worden ondersteund door informele netwerken en gemakkelijker toegang hebben tot sociale, sport- en culturele voorzieningen, waardoor hun afhankelijkheid van formele zorg nu en in de toekomst vermindert.
Wat doen we?
We zien vier hoofdactiviteiten die als puzzelstukken met elkaar verbonden zijn:
- Dorps- of wijkgerichte aanpak.
- Verder versterken impactvolle ontmoetingsplekken.
- Inzetten dorpsondersteuners.
- Verder brengen Welzijn op Recept en integrale samenwerking.
Hoe doen we dat?
Door ‘Weten, Delen en Doen’ versterken we de beweging. De Friese leergemeenschap reflecteert, monitort en evalueert: we delen wat werkt, leren van elkaar, geven de transformatie al doende vorm en streven ernaar om dat wat werkt op te schalen naar andere doelgroepen en plekken in Fryslân. De designsessies waren bijeenkomsten waarin we deze leergemeenschap verder vorm hebben gegeven.
Wat hebben we geleerd tijdens de designsessies?
- Sluit aan bij de context voor de grootste impact
- Uitgaan van de kracht van de Mienskip en de verbindende lokale factor(en).
- Geen one size fits all: vind het gemeenschappelijk belang.
- Financieringskansen benutten zonder te veel te institutionaliseren. - Leer van elkaar: gluren bij de buren
- Over verbinden van systeem- en leefwereld via sleutelfiguren.
- Over het gesprek met moeilijk(er) te bereiken groepen.
- Over inhoud, organisatie, monitoring, borging, vrijwilligers. - Werk lokaal en regionaal samen in een netwerk
- Je hebt alle instanties en (beleids)domeinen nodig.
- Elkaars taal (leren) spreken.
- Heb vertrouwen en lef! Ga het gewoon doen en laat zien wat het betekent voor inwoners.
Hoe gaan we verder?
Naast de verbindingen die we leggen met dit soort sessies, zoeken we samen met alle partners naar financiering van de initiatieven, onder andere met een IZA-transformatieaanvraag voor heel Fryslân. De brede beweging gaat door en vanuit de Friese Preventieaanpak is Jeanet Landsman aangewezen als aanjager. Voor vragen, feedback en ideeën kunt u haar mailen via j.landsman@ggdfryslan.nl. Wordt vervolgd!
Meer weten
Wilt u meer weten over de sociale basis? Klik hier.
Sfeerimpressie van de designsessies bij D.O.A.S. in Leeuwarden.